Bambusowa deska do krojenia
fot. pixabay

Czym kierować się przy zakupie idealnej deski do krojenia?

Deska do krojenia jest niezbędna w każdej kuchni
fot. pixabay

Kucharze poświęcają dużo czasu, a niekiedy i pieniędzy na zakup noża kuchennego, ale nie zastanawiają się nad deską do krojenia, na której kroją jedzenie. Deska do krojenia to niezbędne akcesorium, niemal tak samo potrzebne jak garnki czy kieliszki.

W kuchni noże i deski do krojenia są tak samo istotne jak sól i pieprz, więc należy zdawać sobie sprawę, jak powierzchnia do krojenia wpływa na noże. Jest to niezbędne akcesorium kuchenne. O ile w kuchni poradzisz sobie bez tarki czy wagi kuchennej to deska jest prawie tak samo niezbędna jak lodówka czy piekarnik.

Należy mieć świadomość jak zakup odpowiedniej deski wpływa na stan naszych noży kuchennych. Deski do krojenia dostępne są w niezliczonej postaci – drewniane, bambusowe, plastikowe, kompozytowe i szklane – żeby wymienić tylko niektóre, jednak nie każda powierzchnia ma takie samo działanie na noże.

Zanim zdecydujesz się na zakup musisz wiedzieć czego na pewno nie kupować. Żadnych szklanych desek. Najgorsze deski do krojenia, jakich mogą używać kucharze domowi, to szklane deski do krojenia. Inne twarde materiały, z których wykonane są deski to ceramika, granit, marmur i kompozyt. Kompozytowe deski do krojenia wykonane są z żywic i połączenia włókien drzewnych. Te deski do krojenia są popularne, ponieważ są one mniej podatne na wyżłobienia od użytkowania i będą dłużej służyć. Są one jednak bezlitosne dla noża.

Lepsze opcje to drewno lub plastik. Jednak nawet w tej kategorii istnieją różne rodzaje materiałów, szczególnie jeśli chodzi o plastikowe deski.

Drewniane deski do krojenia

Drewniana deska do krojenia
fot. pixabay

Dla większości produktów spożywczych preferowanym wyborem pozostają drewniane deski do krojenia. Drewniane deski do krojenia są idealne do mięsa i warzyw. Plastikowa deska idealnie sprawdzi się do ryb. Jest to spowodowane tym, że oleje rybne mogą czasami pozostawić zapach w drewnianych deskach do krojenia. Tradycyjne drewniane deski do krojenia mogą być wykonane z różnych rodzajów drewna, w tym dębu, buku, klonu, kasztanowca, wiśni i czarnego orzecha. Drewniane deski do krojenia wymagają odrobiny pielęgnacji. Zaleca się smarowanie ich olejem mineralnym na początku, a następnie raz w miesiącu, aby utrzymać je w dobrym stanie. Dla drewnianych desek, które dostają rysy i zadrapania od użycia, właściciele mogą kupić renowator desek do krojenia, aby zdjąć górną warstwę drewna i ponownie uzyskać gładką powierzchnię.

Bambusowe deski do krojenia

Inną odmianą drewnianych desek są deski bambusowe, produkowane z naturalnych materiałów. Bambusowe deski do krojenia stają się popularne, ponieważ bambus szybko rośnie i jest uważany za ekologiczny wybór. Kucharze, którzy chcą kupić bambusową deskę, powinni wybrać deskę z fakturą bambusa na krawędziach, a nie z efektami na krawędziach.

Plastikowe deski do krojenia

Plastikowe deski mogą być tak proste jak elastyczne maty, które są umieszczane nad drewnianymi deskami do krojenia dla amortyzacji. Są one delikatne. Nie można ich używać do wszystkiego, używać ząbkowanego noża do chleba i niestety używać tasaka. Używamy ich do konkretnych rodzajów czynności. Należy unikać śliskich plastikowych desek, które mogą powodować ślizganie się noży. Akrylowe plastikowe deski do krojenia zachowują się podobnie jak szklane deski, jeśli chodzi o noże. Deski do krojenia wykonane z polietylenu lub polipropylenu są najbardziej odpowiednie dla noży.

Wskazówki dotyczące użytkowania i pielęgnacji.

Można używać tej samej deski do krojenia mięsa i warzyw. O ile będzie się ją myło w gorącej wodzie z mydłem. Przetestowano deski drewniane i plastikowe na obecność bakterii, aby sprawdzić, czy zarazki pozostały po umyciu i w obu przypadkach okazało się, że są czyste. Istnieje przekonanie, że nie można używać drewna, ponieważ jest ono siedliskiem bakterii, ale to nieprawda. Jeśli plastikowa deska jest wyżłobiona, może być trudniejsza do wyszorowania, a bakterie mogą pozostać.

Kupując deskę do krojenia, unikaj tych z nóżkami na spodzie. Dzięki temu, będziesz mógł używać obu stron deski. Zalecamy kupno dużej deski do krojenia, 40 cm to minimum. Wydaje się to dużo, ale gdy będziesz miał taką deskę, będziesz mógł ją lepiej kontrolować i będzie ci wygodniej.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here