Czy warto zainwestować w betonowy blat?
Niewiele materiałów przeznaczonych na kuchenne blaty jest bardziej niezrozumiałych i niedocenianych niż wysokiej klasy betonu. Solidny i twardy jak granit, beton jest lepiej dopasowany w nowoczesnych projektach kuchni, niż kamienie naturalne. Sprawia wrażenie nowoczesnego estetycznego stylu industrialnego. Odpowiednia aranżacja kuchni jest na pierwszym miejscu. Wysokiej klasy sprzęt kuchenny, lodówki czy piekarniki z najnowszą technologią, nie wywołają takiego efektu jak estetycznie wykonany blat.
Dodając do specyfikacji jest fakt, że beton może być trawiony, kwasem – barwiony, tłoczony i uszczelniony, aby utworzyć powierzchnię blatu, który jest niepodobny do prawie żadnego innego dostępnego materiału. Nowoczesne betonowe blaty kuchenne nie są już chłodnymi, bezosobowymi płytami szarego betonu. Częściej możesz spotkać powierzchnie ciepłe i błyszczące, które są funkcjonalne, a także niezwykle stylowe.

Jednak beton ma kilka znaczących minusów, które sprawiają, że jest to produkt, który należy dokładnie rozważyć przed dokonaniem zakupu.
W ramach montażu, załoga może zbudować wsporniki dla zlewozmywaków, ponieważ ważne jest, aby sam blat nie dźwigał ciężaru zlewu. Jeśli montujesz zlew pod blatem, musisz najpierw osadzić go w odpowiednim miejscu, a następnie blat jest montowany nad nim. Blat jest zazwyczaj przyklejony do szafek za pomocą klejów budowlanych po starannym wypoziomowaniu.
Uwaga: Jeśli blaty są prawidłowo skonstruowane, powinny mieć wzmocnienie wokół obszaru zlewu.
Plusy i minusy blatów betonowych
Plusy
Betonowe blaty mają wiele zalet, zwłaszcza ich zdolność do kształtowania i formowania do dokładnie dopasowanych wymiarów kuchni i wykończone precyzyjnie do Twoich upodobań. Blaty z innych materiałów, często są ograniczone do dostępnych kolorów i stylów, jednak beton oferuje szerszy zakres możliwości.
Podczas gdy beton jest odporny na zarysowania, zwłaszcza w porównaniu do bardziej miękkich materiałów.
Beton, również może być dostosowany przez dodanie małych elementów wtłoczonych w górną powierzchnię. Fragmenty szkła, kamienie, muszle, a nawet światła światłowodowe mogą być w niego wtopione.
Wady
Jeśli myślisz o betonie jako o materiale budowlanym używanym jako materiał użytkowy do płyt i fundamentów, można pomyśleć, że blaty betonowe są tanie i łatwe do zamontowania. Jednak nie ma nic bardziej mylnego. Beton jest wysokiej klasy materiałem, jeśli chodzi o blaty kuchenne, a proces wytwarzania blatów wymaga umiejętności i doświadczenia wyszkolonych techników.
Jeśli nie lubisz regularnej konserwacji, to beton może nie być dla Ciebie. Beton wymaga co najmniej corocznego ponownego uszczelniania.
Ponieważ beton jest bardzo ciężki, szafki i często podłogi wymagają wzmocnienia, aby wytrzymać zwiększoną wagę.
Plusy
- Może mieć niestandardowe rozmiary i kształty
- Trudny do zarysowania i nieprzepuszczalny dla ciepła
- Możliwość wbudowania małych elementów
- Wytrzymałość i długotrwałość.
Wady
- Drogie, kosztują nawet 500 zł za metr kwadratowy
- Wymaga regularnego uszczelniania, aby zapobiec powstawaniu plam
- Jego ciężar może powodować uszkodzenia ram szafek i podłóg
- Naprawy są trudne do samodzielnego wykonania przez osoby nieposiadające doświadczenia.
Instalacja blatów betonowych

Betonowe blaty mogą wyglądać jak masywne płyty, ale w rzeczywistości, są one dość cienkie. Iluzja sprawiająca, wyglądają one na masywne i znacznie grubsze płyty są wynikiem specjalnego rodzaju krawędzi. Betonowe blaty są odlewane w taki sposób, żeby ich boczne krawędzie opadały w dół i tworzyły jedynie iluzję grubych blatów. Betonowe blaty są niekiedy formowane i wylewane na miejscu, częściej są one wytwarzane w sklepach po tym, jak technik dokona dokładnych pomiarów przestrzeni kuchennej i omówi z Tobą wszystkie opcje wykończenia. W sklepie, formy są zbudowane i blat jest wylany, w komplecie z cokolwiek wycięcia zlewu, kolorystyka. Podczas produkcji, blaty są zazwyczaj wzmacniane włóknami lub siatką metalową pewnego rodzaju, aby dać im odporność i sztywność.