Wyposażenie do przyrządzania jedzenia
Nóż szefa kuchni
Istnieje wiele różnych rodzajów noży, które można kupi W rzeczywistości jednak wystarczy tylko jeden lub dwa. Nóż szefa kuchni jest bez wątpienia najbardziej uniwersalnym z noży. Będziesz mógł go używać do większości swoich podstawowych czynności związanych z krojeniem, szatkowaniem i siekaniem. Pamiętaj, aby kupić nóż szefa kuchni ze stali nierdzewnej, aby mieć pewność, że nie będzie łatwo rdzewiał i posłuży Ci na lata..
Nóż do krojenia
Podczas gdy nóż szefa kuchni jest rzeczywiście wszechstronny, może być nieco zbyt duży. Sparowanie go z nożem do krojenia zapewni Ci taką samą wszechstronność. Jest on mniejszy i ma krótsze ostrze, co daje większą kontrolę przy bardziej skomplikowanych czynnościach.
Pręt do ostrzenia noży
Wszystkie noże z czasem się tępią. Jest to szczególnie ważne, jeśli nie masz wystarczająco dużo pieniędzy, na naprawdę porządny zestaw noży. W takim przypadku lepiej zaopatrzyć się w tańszy zestaw noży oraz sprzęt do ich ostrzenia. Niestety niższej jakości noże maja tendencję do znaczeni szybszego tępienia się.
Deska do krojenia
Na nic zdadzą się najlepsze noże na świecie, jeśli nie będziesz miał na czym przygotowywać jedzenia. To, czy wybierzesz plastikową deskę czy drewnianą, zależy od Ciebie. Idealnie byłoby, gdybyś miał kilka desek do różnych rodzajów żywności (surowe mięso, umyte warzywa, ryby, nabiał). Dzięki temu zmniejszysz ryzyko zakażenia krzyżowego w kuchni, które może skutkować zatruciem pokarmowym.
Nożyce kuchenne
Są one niezwykle uniwersalne i mogą znacznie ułatwić przygotowywanie posiłków. Użyj ich do krojenia pasków mięsa lub po prostu szybko posiekaj suszone owoce lub warzywa.
Obieraczka do warzyw
Dzięki niej z łatwością usuniesz skórkę z większości warzyw i owoców.
Wyciskarka do czosnku
Podczas gdy siekanie czosnku jest dość proste, użycie wyciskarki do czosnku pozwoli Ci drobno zmielić czosnek, aby wydobyć cały jego aromat. Zmniejsza to również ryzyko nieoczekiwanego rozgryzienia dużego kawałka czosnku w jedzeniu!
Tarka
Postaraj się znaleźć taką, która ma różne powierzchnie, aby drobniej zetrzeć owoce i skórkę. Przy użyciu odpowiednich oczek będziesz w stanie pokroić warzywa w cieniutkie plasterki lub w słupki.
Waga kuchenna
Niezbędna do pieczenia, ale także dobra, jeśli chcesz kontrolować wielkość porcji. Przydatna w cukiernictwie i zdrowej, świadomej diecie.
Dzbanek z miarką
Odmierzaj płynne produkty z łatwością, dokładnością i bez problemu
Durszlak/sitko do makaronu
Używaj go do mycia warzyw i innych dużych przedmiotów przed przygotowaniem. Można go również używać do odcedzania produktów czy makaronu po ugotowaniu.
Sito
Służy głównie do przesiewania mąki podczas pieczenia. Może być jednak również używane do płukania drobniejszych składników, takich jak soczewica czy ryż, przed gotowaniem.
Wałek do ciasta
Jeśli planujesz piec kruche ciasteczka, lepić pierogi czy gotować makaron, jest to niezbędne, aby równomiernie rozpłaszczyć ciasto.
Blender
Niektóre przepisy, szczególnie sosy i zupy, będą wymagać od ciebie łączenia składników ze sobą. To nie musi być jakieś pojedyncze urządzenie, które będzie dominować na twoim blacie. Możesz kupić mniejsze i wygodniejsze blendery ręczne, które wykonają tę pracę ładnie.
Szczypce
Świetnie nadają się do podnoszenia rzeczy z wody lub przewracania grubego mięsa na patelni. Używając szczypiec, zmniejszasz ryzyko uszkodzenia mięsa, co mogłoby się zdarzyć, gdybyś próbował wsunąć pod nie łopatkę. Najlepsze do kupienia są te z silikonowymi końcówkami, które są odporne na wysoką temperaturę i nie uszkodzą patelni. Mogą również służyć jako szczypce do serwowania sałatek.
Organizer na narzędzia kuchenne
Na koniec, będziesz potrzebował miejsca, w którym umieścisz wszystkie te przybory! Podczas gdy niektóre z nich można łatwo schować do szuflady, inne lepiej umieścić w strefie przygotowywania i gotowania, aby mieć do nich szybki i łatwy dostęp.