Zakup najlepszej tarki

Tarka jest przyrządem z ostrymi dziurkami do rozdrabniania żywności, takich jak warzywa czy ser. Od czasu jej wynalezienia w 1540 roku, stopniowo stawała się niezbędnym narzędziem kuchennym. Tarki dostępne są w różnych rozmiarach i wzorach ostrzy, co może być kłopotliwe podczas wybierania tej odpowiedniej do Twojej kuchni.
Oto kilka wskazówek do rozważenia przed zakupem:

Jakie jest przeznaczenie twojej tarki?

Niektóre tarki są wielofunkcyjne, jak np. tarka, która ma 4 różne powierzchnie do ścierania, podczas gdy inne mają najczęściej jedną płaską powierzchnię. W zależności od Twoich potrzeb, kup prostą płaską tarkę, jeśli będziesz jej potrzebować głównie do tarcia składników o tym samym stopniu rozdrobnienia. Dla entuzjastów gotowania przydatna może być wersja wielofunkcyjna, która poradzi sobie z różnym stopniem rozdrobnienia różnych składników.

Jakie są różne rodzaje tarek, spośród których można wybierać?

  1. Wielostronna: jak sama nazwa sugeruje, ten rodzaj tarki ma wiele powierzchni tnących. Zazwyczaj posiada tarkę drobną, grubą i wstęgową oraz plasterkową i jest jedną z bardziej uniwersalnych tarek.
  2. Płaska: Kiedy zdecydujesz się na jej zakup z pewnością będziesz mógł korzystać z łatwości jej przechowywania. Możesz ją najczęściej spotkać na sklepowych półkach. Jest to tarka najłatwiejsza w obsłudze, którą można łatwo umieścić na misce. Idealna do tarcia małych ilości jedzenia. Można także zaoszczędzić czas, ścierając na dużej tarce, aby zwiększyć powierzchnię tarcia.
  3. Tarka obrotowa: Zaprojektowana głównie do tarcia sera przy stole jadalnym, tarka obrotowa działa jak mini procesor. Cokolwiek co pragniesz zetrzeć, musisz umieścić we wbudowanym bębnie i tarty poprzez obracanie uchwytu, co pozwala na minimalny kontakt z rękami. Te tarki są często wyposażone w wymienny bęben. Dzięki temu posiadasz możliwość pokroić ser w plastry czy poszatkować drobno warzywa. W ten sposób stają się one wielofunkcyjnym narzędziem. Tarka obrotowa może być również używana do tarcia orzechów, czekolady i warzyw.
  4. Tarka Microplane: Ta tarka wyróżnia się super ostrymi zębami ze stali nierdzewnej. Możesz wybrać pomiędzy super drobnymi ( skórka, przyprawy), delikatnymi (skórka, ser, warzywa), średnimi (grube skórki, ser, warzywa) i grubymi (ser, warzywa). Tarki Microplane dają jedną z najdelikatniejszych tekstur w porównaniu z innymi tarkami.

Bezpieczeństwo

Tarcie żywności wymaga takiej samej ostrożności jak krojenie mięsa i warzyw. Aby być bezpiecznym, upewnij się, że wybrana przez Ciebie tarka ma ochronną pokrywę lub zabezpieczenie. Niektóre tarki mają gumowe stopery u podstawy lub na krawędziach, aby ograniczyć niepotrzebne ślizganie się.

Materiał

Większość tarki wykonana jest ze stali nierdzewnej, ponieważ często mają one kontakt z wilgocią. Stal nierdzewna jest wybierana ze względu na swoje właściwości antykorozyjne, co jest ważne w kontakcie z żywnością. Metal ten jest również stosunkowo twardy, co przekłada się na dłuższy okres trwałości urządzenia. Unikaj tarki wykonanej z cyny, ponieważ jest podatna na rdzewienie.

Czy marka ma znaczenie?

Renomowana marka, taka jak Microplane, jest popularna wśród konsumentów ze względu na łatwość użycia, stabilność i łatwość czyszczenia. Dobra tarka powinna być w stanie łatwo zetrzeć miękkie i twarde produkty, pozostawiając minimalną ilość odpadów. Tarki Microplane są tworzone chemicznie, tworząc ostre jak brzytwa powierzchnie tarcia, które zapewniają łatwość użycia przez dłuższy czas. Większość renomowanych tarek posiada ergonomiczne cechy, które pomagają zredukować nacisk potrzebny podczas używania tarki. Wybór dobrej marki zapewnia trwałość tarki na długie lata i bezpieczniejsze środowisko przygotowywania potraw.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here