Sok pomarańczowy był podstawą w wielu domach, jednak w ostatnich latach popularność sokowirówek wprowadziła do domów osób dbających o zdrowie znacznie szerszą gamę zdrowych i smacznych soków.
Wielu konsumentów może obecnie kupować świeże soki w lokalnych barach lub sklepach spożywczych, ale dla zdeklarowanych entuzjastów soków (lub tych, którzy mieszkają zbyt daleko od tych miejsc), posiadanie własnej sokowirówki może sprawić, że te smaczne napoje staną się częścią codziennego życia.
Dlaczego sokowirowanie jest tak popularne?
- Sokowirówka daje alternatywną możliwość tym, którzy nie spożywają wystarczającej ilości warzyw i owoców w swojej regularnej diecie.
- Sokowirówka często zachęca ludzi do wprowadzenia do swojej diety innych owoców i warzyw niż te, z których zazwyczaj gotują.
- Sokowanie może być dobrym sposobem na wykorzystanie produktów, które w` przeciwnym razie zepsułyby się, zanim zdążylibyśmy je zjeść – to duża korzyść dla tych, którzy zwracają uwagę na problem marnowania żywności.
- Świeży sok jest pyszny.
Jeśli zastanawiasz się nad dołączeniem do grona osób, które zaczęły przygotowywać soki w domu, skorzystaj z poradnika kupującego, który pomoże Ci wybrać najlepszą dla Ciebie sokowirówkę.
Główne typy sokowirówek
W pierwszej kolejności należy wybrać jeden z czterech głównych typów sokowirówek dostępnych na rynku.
1. Wyciskarka do cytrusów
Każda z sokowirówek na liście może być używana do wyciskania soku z owoców cytrusowych. Jeśli jest to główny rodzaj soku, który zamierzasz przygotowywać, możesz skorzystać z kilku szczególnie atrakcyjnych cenowo opcji. Czasami można spotkać tego typu sokowirówki wymienione jako „sokowirówka do owoców cytrusowych” lub ” prasy do cytrusów”. Rzeczywiście istnieje dość szeroki zakres modeli dostępnych tylko przeznaczonych do soków z cytrusów.
Możesz pozostać przy prostej, ręcznej sokowirówce do cytrusów, która kosztuje zaledwie 50 zł, lub znaleźć droższe wersje elektroniczne z wbudowanymi pojemnikami do przechwytywania soku i różnymi rozmiarami stożków do wyciskania soku dla różnych rodzajów cytrusów. Sokowirówki do cytrusów są zazwyczaj najlepsze dla osób, które nie są zbytnio zainteresowane wyciskaniem soku z innych rodzajów owoców i warzyw i nie zamierzają jednorazowo przygotowywać dużych ilości soku.
Zalety:
- Łatwe w użyciu.
- Wiele modeli jest dostępnych w przystępnej cenie.
- Łatwiejsze do czyszczenia niż inne typy sokowirówek.
- Małe i przenośne, dzięki czemu zajmują mało miejsca na blacie i można je łatwo przechowywać.
Należy pamiętać:
- Nadaje się jedynie do wyciskania soku z owoców cytrusowych.
- Nie nadaje się do wyciskania soku z dużych ilości owoców.
2. Sokowirówki odśrodkowe
Często nazywane sokowirówkami, są to jedne z najbardziej popularnych modeli na rynku. Sokowirówki wyposażone są w ostre, szybko poruszające się noże do rozdrabniania owoców i warzyw. Posiadają również filtry siatkowe do oddzielania miąższu od płynu. Jeśli szukasz urządzenia z możliwością wykorzystania wszystkich funkcji związanych z przetwarzaniem owoców i warzyw, to są to najbardziej przystępne cenowo opcje.
Wyciskanie soku jest dość szybkie i łatwe, a większość owoców i warzyw, które chcesz wycisnąć, będzie w nich działać. Nie są one jednak tak dobre do wyciskania soków z ziół, trawy pszenicznej i zielonych liści jak inne modele. Wiele składników odżywczych z owoców i warzyw znajduje się w miąższu, który zostaje oddzielony od soku. Więc nie uzyskasz tak wielu korzyści odżywczych z soku, jak w przypadku innych rodzajów sokowirówek.
Zalety:
- Szybkie i łatwe w użyciu.
- Wiele dostępnych opcji w przystępnej cenie.
- Można w niej wycisnąć sok z większości owoców i warzyw.
- Ten typ sokowirówki pozwala na ciągłe dodawanie owoców i warzyw.
Wady:
- Niektóre warzywa nie nadają się do wyciskania soku – zwłaszcza zielenina, zioła i trawa pszeniczna.
- Wytwarza mniej soku w stosunku do ilości owoców i warzyw niż modele wyciskane na zimno.
- Sok ma mniej składników odżywczych ze względu na ciepło wykorzystywane w procesie wyciskania soku i oddzielanie miąższu.
- Czyszczenie wymaga więcej wysiłku i czasu.
- Urządzenia są zazwyczaj większe, przez co zajmują więcej miejsca na blacie i trudniej je przechowywać.