Waga kuchenna – na co zwrócić uwagę podczas zakupu?
Jeśli jesteś zapalonym kucharzem, na pewno wiesz, że odmierzanie składników może stanowić różnicę między przeciętnością a mistrzostwem. Waga jest niezbędnym dodatkiem w kuchni. Ale jeśli nie jesteś w stanie wrzucić odpowiedniej ilości mąki kukurydzianej w trakcie przygotowywania potrawy lub przeliczyć gramów na kubki, domysły nie wystarczą. Potrzebny Ci będzie dobry sprzęt kuchenny, który Ci w tym pomoże. Wyjaśniamy różnice między wagami cyfrowymi i mechanicznymi oraz cechy, na które należy zwrócić uwagę podczas zakupów.
Który typ jest najlepszy?
Waga cyfrowa
Wagi cyfrowe (elektroniczne) są generalnie lepsze w odmierzaniu małych i precyzyjnych ilości – szczególnie przydatne, jeśli gotujesz coś skomplikowanego lub jesteś na ścisłej diecie.
Waga mechaniczna
Wagi mechaniczne są często wyposażone w większe miski lub tace i mogą być wygodniejsze do ważenia dużych porcji. Nie są one tak precyzyjne jak wagi cyfrowe, jednak większość z nich jest bardzo dokładna.
To naprawdę zależy od tego, co jest dla Ciebie najistotniejsze. Większość wag kuchennych jest łatwa w użyciu i dość dokładna, ale jeśli potrzebujesz czegoś bardzo prostego, co nie potrzebuje baterii, to wybierz wagę mechaniczną. Jeśli chcesz precyzyjnego, łatwego do odczytania pomiaru, rozważ wagę cyfrową. Niezależnie od tego, w którym kierunku zdecydujesz się pójść, pomiary powinny być łatwe do odczytania, elementy sterujące łatwe w użyciu, a funkcja ciągłego ważenia powinna być niezawodna i działać zgodnie z założeniami.
Cechy, na które należy zwrócić uwagę,
Zarówno w przypadku cyfrowych, jak i mechanicznych rodzajów wag:
Pojemność
Jak dużo potrzebujesz ważyć? Dla przeciętnej kuchni domowej, pojemność od trzech do pięciu kilogramów powinna wystarczyć. Ale należy pamiętać, że maksymalna pojemność wag obejmuje wagę składników, jak również wagę miski lub tacy, która utrzymuje te składniki.
Powierzchnia ważenia
Jest to tak samo istotne jak w przypadku powierzchni deski do krojenia. Musisz mieć wystarczająco dużą powierzchnię płyty, aby pomieścić większość składników. Problemem nie będzie miska, która będzie wspawać poza wagę z boku. O ile kupisz wagę która będzie wyważona i wyśrodkowana.
Tarowanie i ważenie ciągłe
Funkcja tary po prostu resetuje wagę do zera. Możesz postawić na wadze miskę, użyć funkcji tarowania, aby wyzerować wagę, a następnie odmierzyć składniki do miski, dzięki czemu ważysz tylko składniki, a nie miskę.
Ciągłe ważenie
Jeśli dany model umożliwia ciągłe ważenie, funkcja tarowania pozwala na zważenie nowego przedmiotu bez zdejmowania starego poprzez wyzerowanie wagi w trakcie ważenia. Może to być przydatne, jeśli chcesz mieszać w jednej misce określone ilości składników, np. mąkę, następnie cukier itd.
Miska do ważenia
Niektóre wagi kuchenne są dostarczane z lekką miską lub dzbankiem do odmierzania, które są poręczne i praktyczne – szczególnie podczas korzystania z funkcji tarowania przy ciężkich składnikach (jest mniej prawdopodobne, że osiągniesz maksymalną pojemność przed zakończeniem ważenia). Niektóre wagi są dostarczane bez miski, więc musisz zastanowić się, co masz w swojej szufladzie. Poszukaj lekkiej miski z małą powierzchnią podstawy, ale szerokim brzegiem z dzióbkiem do nalewania.
Antypoślizgowa podstawa i stabilność na stole.
Upewnij się, że waga stoi płasko na stole i nie porusza się podczas naciskania przycisków. Jest to ważniejsze w przypadku mechanicznych wag obrotowych, gdzie podstawki używa się do zerowania wagi.
Przechowywanie
Wagi mechaniczne mogą być nieporęczne, zwłaszcza jeśli mają dołączoną miskę. Wagi elektroniczne są dość kompaktowe i płaskie oraz dają się łatwo przechowywać. Niektóre są podwyższone i mają miskę, którą można zdjąć i przechowywać oddzielnie.
Funkcja odmierzania płynów
Możesz ważyć płyny na każdej wadze z odczytem kilogramowym, o ile mają one gęstość podobną do wody. Do ważenia cieczy, które mają inną gęstość niż woda, takich jak miód lub olej, należy używać funkcji odmierzania cieczy, jeżeli jest dostępna.
Dla wag cyfrowych:
Ekran
Poszukaj łatwego do odczytania wyświetlacza cyfrowego z wyraźnym oznakowaniem. Powinieneś być w stanie łatwo zobaczyć wyświetlacz, gdy składniki są na wadze. Ekran z automatycznym wyłączaniem, który ma co najmniej trzyminutowy okres czasu zanim się wyłączy, plus funkcja przywoływania pamięci (która pokazuje ten sam odczyt ponownie po ponownym włączeniu ekranu), daje wystarczająco dużo czasu na zmierzenie składników i pomaga oszczędzać baterię, gdy waga nie jest używana.
Dobrze jest też, gdy wyświetlacz wskazuje, ile czasu pozostało do wyczerpania baterii.
Dla wag mechanicznych:
Łatwe do odczytania przyrosty
Cyfry powinny być wyraźne, a igła w kontrastującym kolorze.
Łatwe tarowanie
Powrót do odczytu zerowego powinien być łatwy za pomocą obrotu podstawy lub pokrętła.
Gładkie powierzchnie
Aby ułatwić czyszczenie, należy szukać gładkiej, płaskiej powierzchni bez szpar i szczelin, zwłaszcza wokół elementów sterujących.
Koszt
Wagi kuchenne mogą kosztować od poniżej 20 złotych do ponad 200złotych.Podobnie jak w przypadku większości urządzeń, wyższa cena nie zawsze oznacza, że skale są lepsze.
Przetłumaczono z www.DeepL.com/Translator (wersja darmowa)